Majkl Mur

Majkl Mur (Michael Moore) poznat je široj svetskoj javnosti po svom čuvenom uzviku na dodeli Oskara 2002: „Stidite se, gospodine Buš!“ Međutim, i pre toga ovaj dobroćudni galamdžija nije sedeo skrštenih ruku. Rođen je u gradiću Flint u saveznoj državi Mičigen. Flint će postati tipičan „small town USA“ u svim njegovim filmovima.

U Flintu počinje novinarsku karijeru koju nastavlja u časopisu „Mother Jones“. Novac za svoj prvi film – „Rodžer i ja“, dobija posle sudskog spora sa vlasnicima pomenutog časopisa. U svom prvencu opisuje katastrofalno socijalno beznađe u rodnom Flintu posle zatvaranja fabrike General motors-a. Film je postigao neočekivan finansijski uspeh i izazvao burne komentare.

Zatim vodi politički tok-šou „TV nacija“ za televiziju NBC, pa zatim i za FOX. Objavljuje knjigu političkih komentara „Downsize This: Random Threats From an Unarmend America“, koja postaje bestseler.

Na promotivnoj turneji knjige snima novi film – „The Big One“. Nešto kasnije snima i igrani film „Kanadska šunka“, u kome Alan Alda glumi američkog predsednika koji pokreće hladni rat sa Kanadom. Iako je prvi tiraž njegove knjige „Bele gluperde“ (objavljena i kod nas) izašao iz štamparije 10. septembra 2001, ono što se desilo sutradan uticalo je na to da knjiga ne stigne do knjižara sledećih godinu dana.

Kako je pisalo u recenzijama, u njoj Mur otvoreno govori o tome „kako nas varaju „veliki i dobri“ američki moćnici, objašnjava kako je „predsednik“ Buš pokrao izbore uz skromnu pomoć svoga brata, bratanca, pivskih kolega svoga oca i potplaćenih sudija; kako bogati ostaju bogati, dok nas primoravaju da živimo u ekonomskom strahu; i kako su se političari kurvali zarad velikih poslova. Da ne pominjemo velika otkrića: koliko je Buš glup; da su muškarci zastarela vrsta…“

Nakon knjige „Bele gluperde“, sledi bestseler „Brate, gde je moja zemlja“ (takođe objavljen kod nas), u kojem Mur nastavlja bespoštednu kritiku američke administracije i oligarhije koja vlada sistemom, ovog puta fokusirajući se na 11. septembar, njegove uzroke i posledice posmatrane u kontekstu senzacionalnih otkrića o kontaktima predsednika Buša, njegove porodice i poslovnog klana s naftnim klanovima iz Saudijske Arabije, uključujući famoznu porodicu Bin Laden.

Vrhunac njegove karijere predstavlja film „Žeđ za nasiljem“, za koji 2002. godine dobija Oskara, kao i „Farenhajt 9/11″, koji osvaja Zlatnu palmu na ovogodišnjem Kanskom festivalu.

Godine 2005. snima film „Sicko“, u kome se pozabavio problemom zdravstvene zaštite u Americi. Ideju za film dobio je snimajući film „Žeđ za nasiljem“ u Kanadi, koja ima sistem besplatne zdravstvene zaštite.

Film „Kapitalizam: ljubavna priča“ („Capitalism: A Love Story“) snimljen je 2009. godine. Majkl Mur nam donosi priču o katastrofalnom uticaju korporativne dominacije na svakodnevni život Amerikanaca (i, po inerciji, na ostatak sveta). Ovoga puta zločinac je gori od „Dženeral motorsa“, a mesto zločina veće od Mičigena. Uz humor i šok, Mur istražuje tabu pitanje: koja je cena ljubavi prema kapitalizmu koju Amerika plaća? Nekada je ta ljubav izgledala čedno. Danas, američki san više liči na noćnu moru. Imamo priliku da zavirimo u domove običnih ljudi, čiji su životi potpuno promenjeni, a potom i da potražimo objašnjenja za to u Vašingtonu i drugim centrima moći, a tu pronalazimo simptome svake loše ljubavne priče: laži, zloupotrebe, prevare i 14.000 radnih mesta koja se ugase svakog dana.

Zanimljivosti
Omiljeni filmovi su mu: „Divlje jagode“ („Smultronstallet“, 1957) Ingmara Bergmana i „Taksista“ („Taxi Driver“, 1976).
Njegova knjiga „Bele gluperde“ („Stupid White Men“) bila je na prvom mestu liste bestselera magazina „New York Times“.
Za svoj prvi film – „Roger & Me“, skupio je novac tako što je danima organizovao tombolu u svojoj kući i na nju pozivao ceo komšiluk.
Ima irsko poreklo.
Njegovu hrabrost smo jako dobro upoznali kroz njegove filmove. U „Farenhajtu“, Mur je prilazio članovima Kongresa koji podržavaju rat i regrutovao njihovu decu za rat u Iraku.
Akademija ga je umalo diskvalifikovala u trci za Oskara, jer je u julu 2004. godine film prikazan na kubanskoj televiziji. Kada je dokazano da je to bilo nelegalno emitovanje njegovog filma sa piratske kopije, Mur je vraćen u konkurenciju.

Zvanična internet stranica Majkla Mura je:

http://www.michaelmoore.com/

.

.

Advertisements